8 Ağustos 2016 Pazartesi

Adana klasiği: Şalgammm


Piyasadaki şalgamların büyük çoğunluğunda katkı maddesi olarak sodyum benzoat kullanılıyor. Bu kimyasal koruyucunun olası zararlarının yanında, şalgamın tadını da olumsuz etkilediği bir gerçek. Koruyucu madde eklenmeden yapılan şalgamların da uygun şartlarda üretilmediğine, plastik şişe içinde satıldığına, gün boyu güneş altında bekletildiğine şahit oluyoruz. İyisi mi şalgamımızı kendimiz yapalım. Böylece çok sağlıklı ve keyifli bir içecek olan şalgamı zaten kısıtlı olan içecek grubumuza dahil edebileceğiz. (Çok güçlü antioksidan deposu olduğu, laktik asit fermantasyonu ile oluştuğu, oksijensiz ve ışıksız bir ortamda fermente olduğu için bağırsağımızdaki ortama ayak uydurabilecek yararlı bakteriler içerdiği gibi bilgiler ilginizi çekiyorsa Taş Devri Akıllı Beslenme veya Vitamingiller grubunu ziyaret edebilirsiniz.)

Malzemeler
Yaklaşık 1,5 kg mor havuç (turuncu havuçla yaptığım ilk denemem başarısız oldu, belki de mayayı tam olarak ayarlayamadığım içindir.)
1 tane orta boydan büyükçe pancar
2 tane orta boyun altında şalgam turpu (çelem de deniliyor galiba)
4 yemek kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı toz şeker 
3 diş sarımsak
3-4 adet acı biber
1 tane limonun suyu (çeyrek çay bardağı kadar)
Maya olarak bulgur ve nohut, 1 yemek kaşığı yoğurt suyu
5 litrelik cam kavanoz

Şalgam turpu, pancar ve havuçların kabukları soyuldu, ince dilimler halinde doğranıp kavanoza konuldu. Üzerine belirtilen miktarlarda şeker, tuz, sarımsak ve acı biberler eklendi. (isteyen sarımsak ve acı biber yerine, sonradan yüzde on - yüzde otuz oranında sarımsaklı acı turşu suyu ilavesi yapabilir.) Maya olarak bir tülbentten yapılan bohça içine bir avuç kadar bulgur ve bir avuç kadar nohut konulup, bohçaya düğüm atılarak kavanozun içine bırakıldı. Yoğurt suyu eklendi. İki parmak kalınlığında boşluk kalacak şekilde kavanoz çeşme suyu ile dolduruldu. Çok iyi kapatılıp, güneş almayan gölge bir yere bırakıldı. Taşma riskine karşın altına tabak konuldu. 
Sadece ilk iki-üç gün kapak hafif aralanarak sıkışan hava bırakıldı. Diğer günler kapağı kapalı olacak şekilde bekletildi. Kışın oda sıcaklığında 30-40 güne kadar, yazın serin bir yerde 20 güne kadar fermantasyonun tamamlanması beklenebilir. Ben 20 günün sonunda açmıştım. Süre sonunda kötü tat oluşmaması için, bohça çıkarılıp atılacak. Oldukça lezzetli, içimi keyifli bir içecek oldu. Süzerken tülbent kullanmaya bile gerek kalmadı, kavanozun küçük deliğinden rahat bir şekilde süzdüm. 3,5 litre kadar şalgam çıktı. Şişe ve kavanozlara boşaltılıp 2-3 ay buzdolabında durabilecek. (Bu yıl Ali Çerçer'in kefir altı suyu, bira suyu ve ekşi maya ile yaptığı şekliyle de yapmaya çalışacağım.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder