1,5 kg kuzu kemiği
5 litrelik tencere
defne yaprağı
İki tutam kereviz sapı
elma sirkesi
Kemikler soğuk sudan geçirilip tencereye konulduktan sonra, üzerine dolana kadar su doldurulur. Kapak açık şekilde kaynama başladıktan 2-3 dakika sonra, tencere içindeki su dökülür. Kemikler de soğuk sudan geçirilip yıkanır. Bu şekilde kemiklerin üzerinde bulunan ve suya ağır bir koku veren pıhtılardan uzaklaştırılmış olur.
Aslında kaynama sonrası suyu dökmeden, üstte biriken pıhtılar kevgirle de alınabilirdi ama bu yöntem daha etkili ve pratik oldu. Tekrar kaynatmak üzere tencere suyla doldurulur. Suyun değiştirilmesinden dolayı, kokunun belirgin şekilde azalmış olduğu görülür. Yine de iki tutam kereviz sapı ve 4-5 tane kuru defne yaprağı eklenebilir. En kısık ayarda artık kapağı kapalı olarak 5 saat kaynatılır.
Yaklaşık 5 saatin sonunda boş bir tencerenin içine süzgeç konularak, sıvı içeriği bu tencereye alınır. Balkonda soğumaya bırakılır, bu aşamada içine bir yemek kaşığı kadar kaya tuzu atılır. (Öncesinde atılması çözünmeyi zorlaştırıyor. Tahminim tuz da bir mineral olduğu için, kemikteki mineraller doyma noktasına ulaşıp sıvı içinde çözünmekte zorlanıyor.) Soğuyunca katılaşması için buzdolabına aldım. Bu süre 6-12 saat sürebilir. Çeşitli miktarlarda poşetlere alarak her hafta birini kullanabilecek şekilde derin dondurucuya attım.
Süzgecin üstünde kalan kemikler tekrar ilk tencereye atılıp, bu kez biraz daha az kaynar su ilave edilerek içine çeyrek çay bardağı kadar elma sirkesi katılır. Normalde sirke ilk partide de katılabilirdi ama ikinci postada da jelimsi katılık oluşsun diye bu aşamada katılması katılması daha mantıklı olur. Bu son partide bir büyük soğan beş-altı parçaya bölünüp içine atılır. Yine yaklaşık 5 saat kaynatılır. Bu parti böylelikle, öncekinden farklı olarak sirkeli ve soğan özlü olmuş olur. Bir tatlı kaşığı da tuz eklenir. Yine aynı aşamalardan geçirilerek derin dondurucuya atılır. Aslında bu parti yada bunun hemen sonrasında yapılacak üçüncü son parti, hemen o günün kemik çorbası olarak da yapılıp tüketilebilir. Sirke kalojen miktarının artmasına ve daha çok mineral çözünmesine yardımcı oluyor. Kaynama süresi istenirse daha da artırılabilir.
(İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile kemik oluşumu, büyümesi ve tamiratına katkısı, içeriğindeki jelatin sayesinde bağırsak geçirgenliğini azaltmaya katkısı, iyi bir mineral takviyesi olması, içeriğindeki kollajen ve jelatin sayesinde hem eklem ağrısı ve iltihabını (enflamatuarı) önlemesi hem de cilt, saç ve tırnak sağlığını mükemmelleştirmesi, canlandırması gibi ayrıntılar ilginizi çekiyorsa Taş Devri Akıllı Beslenme grubunun sayfasına başvurabilirsiniz.)
https://www.facebook.com/groups/1432253813659587/search/?query=kemik%20suyu
https://www.facebook.com/groups/1432253813659587/search/?query=kemik%20suyu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder