5 Ağustos 2016 Cuma

Bir selenyum kaynağı: Hardal

50 gram hardal tozu
1 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz

Toz halindeki hardal bir kaseye alınıp, kullanılacak ılık suyun yarısı üzerine dökülerek kaşıkla çırpılır. Uygun kıvam elde edilinceye kadar suyun diğer yarısı da eklenerek karıştırılmaya devam edilir. 

Limon suyu ve zeytinyağı kaseye ilave edilip tekrar karıştırılır. İsteğe bağlı şeker ve tuz eklenebilir. Kıvamın bozadan biraz daha kalınca, bıçakla alınabilecek katılıkta olması yeterlidir. Daha akıcı bir kıvam istenirse az daha ılık su eklenebilir. Cam kavanoza alınıp, buzdolabına kaldırılabilir. 1-2 gün içinde tadını bulduktan sonra kullanılmaya başlanabilir.

Yemeklerin yanında lezzet katan hardal, uzmanlar tarafından solunum şikayetlerini gidermesi, çok iyi bir selenyum ve omega-3 kaynağı olması bakımından öneriliyor.

Notlar:
Sıcak su kullanırsanız, yağını uçurur ve acılık pek kalmaz.
Zeytinyağı hardalın buzdolabında zamanla kurumasını önler, ipeksi bir doku verir. 
Limon suyu hardalın rengini açar. Hardal sonradan katılaşırsa, yine suyla inceltilebilir.

Baharatlı hardal tarifi:

  • 60 gram hardal tozu
  • pul biber, kırmızı tatlı toz biber, kimyon, kekik, sarımsak tozu, karabiber, tuz (hepsinden birer kaşık)
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı




Hepsi bir kasede karıştırılır. Yine boza kıvamında olacak şekilde bir çay bardağı kadar su eklenir. Üzerine 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı eklenip iyice karıştırılır. Kavanoza alınıp buzdolabında saklanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder