7 Ağustos 2016 Pazar

Sıvı Altın'ın meyvesi: Zeytin


Girit Adası'nda bulunan dünyanın en yaşlı zeytin ağacı. Ağacın yaşı tam olarak hesaplanamıyor; fakat yaşının 2000 ila 4000 arasında olduğu düşünülüyor.
Girit Adası’nda bulunan dünyanın en yaşlı zeytin ağacı. Ağacın yaşı tam olarak hesaplanamıyor; fakat yaşının 2 bin ila 4 bin arasında olduğu düşünülüyor.

Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalara dayanıyor. Bu çalışmalarda 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkarıldı. Kuzey Afrika'daki Sahra Bölgesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise Milattan Önce 12 bin yılına ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. Ancak ilk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Cevaplandırılamayan sorular bizi; zeytin, zeytin hasadı ve zeytinyağıyla ilgili efsanelere daha çok kulak vermeye çağırıyor.


Eski Yunan'da tanrıların başı Zeus, insanlığa en değerli armağanı veren tanrı ya da tanrıçanın yeni kurulan şehrin hükümdarı olacağını ilan eder. Bunun üzerine deniz tanrısı Poseidon barış ile bilgelik tanrıçası Athena mücadeleye girişirler. Poseidon, üç dişli çatalını bir kayaya saplar ve insanları uzak yerlere götürecek,savaşlar kazanacak olan "atı" yaratır. Athena ise mızrağını yere saplayarak bir "zeytin ağacına" dönüştürür. Şehir halkı bu zeytin ağacının büyük bir zenginlik ve bereketin kaynağı olduğuna karar verir ve Athena' nın onuruna şehre "Atina" adı verilir. Bugün bile efsanenin olduğu kabul edilen yerde bir zeytin ağacı durur. Bütün zeytin ağaçlarının Athena' nın yarattığı bu zeytin ağacından çoğaldığı söylenir.

İlk efsane: Nuh Tufanı


Eski Ahit'te yer alan efsanelerden biri, Hazret-i Nuh ve tufandan bahseder. Yarattığı ademoğlunun yeryüzüne kötülük tohumları saçtığını gören Tanrı, onu bir tufanla cezalandırmaya karar verir. Ve Hazret-i Nuh'a bir gemi yapmasını, bu gemiye her temiz hayvandan erkek ve dişi yedişer, her temiz olmayan hayvandan erkek ve dişi ikişer ve kuşlardan da erkek ve dişi yedişer tane almasını söyler. Ardından büyük tufan başlar, Hazret-i Nuh ve gemisindeki canlılar hariç, yeryüzü üzerinde yaşayan her şey silinir. Tufan durulduğu zaman Hazret-i Nuh, suların çekilip çekilmediğini anlamak için geminin penceresinden bir güvercin salar. Sular çekilmediği için güvercin gemiye döner. Hz. Nuh, yedi gün sonra güvercini tekrar salar. Güvercin bu sefer, ağzında yeni koparılmış zeytin yaprağıyla gelir. O zaman Nuh, suların yeryüzünden çekildiğini anlar. Ağzında zeytin yaprağı tutan güvercin, o günden bu güne, ümidin ve barışın simgesi olur. Tufanın yok edici gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğün.  http://zeytinagaci.blogcu.com/zeytin-agacinin-oykusu-efsaneler-zeytinin-tarihcesi/4315302

Elimde siyah zeytin yapımıyla ilgili iki ayrı tarif mevcut.
Verdiğim geleneksel tarifin dışında, daha az tuzlu tercih edenler Taş Devri Akıllı Beslenme grubundan Ali Çerçel'e ait tarife bakabilirler.
https://www.facebook.com/groups/1432253813659587/permalink/1699438656941100/


Zeytin yapımı:
1 kg zeytin
80-90 gram kaya tuzu

Zeytinler sudan geçirilip tozundan arındırılır. Zeytinlerin ıslaklığı, bir süre bekletilip giderildikten sonra cam kavanoza alınıp, kapağı kapatılır. Bu şekilde 15-30 gün içinde olgunlaşması beklenir. Bu süre içinde kavanoz ara sıra çalkalanarak, zeytinlerin siyah-acı suyunu bırakması sağlanır. Süre sonunda tadına bakıldığında kıvamına gelmişse, tüketilen miktar kadarı sudan geçirilip fazla tuzu alınarak tüketmeye başlanabilir. Bekledikçe tadı güzelleşecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder